Jotunfjell alpakka

Foto: Kari M. Odnes/Fjuken

Åsta og Øystein Kleiven, gift, fire barn. 

Øystein er odelsgutt, og tok over gården  Nørdre Kleive på Lalm i Gudbrandsdalen, i 2002. 

Vi har et ønske om å kunne utnytte gårdsdrifta på en slik måte at vi kan skape vårt eget levebrød. For å kunne gjøre det, må vi i tillegg til gårdsdrifta utnytte ressursene vi har ved setring, og området rundt setra vår. Setra er også en viktig del av gården.

Sommeren 2021 startet vi Jotunfjell alpakka. Jotunfjell alpakka tilbyr glamping overnatting, alpakkavandring og seteropplevelser. Tanken bak dette konseptet at vi ønsker å gi et unikt tilbud til våre gjester. Vårt ønske er å gi våre gjester en opplevelse som de aldri har opplevd maken til. Sesongen 2021 etterspurte våre gjester overnatting hos oss. Det gjorde vi noe med. Sesongen 2022 hadde vi gleden av å kunne starte med eksklusiv glamping overnatting hos oss. Dette ble en kjempe suksess. Vi fikk gjester fra nær og fjern.

Det er viktig for oss å ta vare på setertradisjonene. Ved bruk av beitedyr som går på utmark hele sommeren og utover høsten er disse med på bevare kulturlandskapet og det biologiske mangfoldet. Med bare 900 aktive setre i hele Norge, er det vårt ansvar som setereiere å ta vare på denne tradisjonen og kulturarven. Vi ønsker å bruke og ivareta setra slik som det har vært gjort i mange generasjoner før oss. Vi vil som en møteplass og formidlingsarena der vi kan fortelle og snakke om denne viktige delen av kulturarven vår. Å kunne formidle verdien av å utnytte de ressursene vi har rundt oss er en av grunnene til at vi ville starte opp med dette. 

En viktig ting for oss er at våre gjester skal få kjenne på roen naturen og dyrene gir. Setra er en plass for å senke skuldrene, glemme klokka, og bare kjenne på hvilepulsen. Nærværet av rolige tillitsfulle dyr kan også kalles rekreasjon. 

Vi selger våre egne produkter som feks: geiteskinn, geitepølse, alpakkagarn. Vi har også et lite utsalg på setra der vi selger ulike kortreiste kvalitetsprodukter produsert i Gudbrandsdalen gjennom Gudbrandsdalsmat. 

Maten og drikken vi tilbyr består så langt det lar seg gjøre av kortreist lokalprodusert mat. Dette ser vi på som klimavennlig og bærekraftig.

Der, i skodde og regn, i magisk lys står
~Lyu~ den har vært på setra vår siden midt på 1800-tallet. Lyu ble brukt til fôrlager. Om vinteren hentet de fôr fra Lyu med hest og slede. Minner fra en svunnen tid.

Les mer om historien vår